Katseita-blogissa: Rakkaat rutiinit – tervetuloa arki!

Voimme olla jäykästi rutiiniemme loukussa tai arkiset rutiinit voivat tukea jaksamistamme hektisessä elämäntilanteessa.

Elämän vaiheessa, jossa on paljon muuttujia, muistettavia asioita ja organisoitavaa, rutiinit tukevat jaksamista.  Tämä on hyvä huomioida, kun kesälomalta paluu työ-perhearkeen on käsillä.  On hyvä hahmottaa normiviikon aikataulut: viemiset, tuomiset, kaupassa käynnit, harrastusmenot.  Viikkokalenteri toki täyttyy myös aktiivisesti vanhempainilloista, postipaketin hakemisesta, tarpeellisen hankinnan tekemisestä ym. Aina joutuu säätämään!

Kalenteriin voi merkitä myös tiedossa olevat tärkeät tapahtumat tulevien kuukausien aikana: matkoja, tapahtumia, juhlia, jotta ne ovat helposti palautettavissa mieleen riittävän aikaisin, ilman suurta painetta ja paniikkia.

Olen itse kauniisti sanottuna spontaaniuteen ja kriittisesti ajatellen impulssiivisuuteen taipuvainen persoona. Nyt, mummuikäisenä, tunnustan ja hyväksyn rutiinien suoman turvan arkeen, mikä voi johtua isohkon perheen äitinä olemisesta tai kasvaneesta mukavuudenhalusta: on rauhoittavaa olla tietoinen pakollisista menoista ja tekemisistä, jotta voi käyttää ”tyhjät” hetket, tunnit tai päivät juuri niin kuin itse parhaaksi näkee.  Voin päättää tehdä vaatekaapin siivouksen tai loikoilla riippumatossa pilviä katsellen ja äänikirjaa kuunnellen.

Kohtuus rutiineista kiinnipitämisessä on tärkeää.  Elämään tarvitaan joustoa, yllätystä, leikkimielisyyttä ja hulvattomuutta, jotta kepeys ja ilo saavat elintilaa.”

 

Kirjoittaja Iiris Nurmo, projektityöntekijä, Työnjanoon! hanke