Läheisenä työelämässä -hanke kerää työssäkäyvien läheishoivaajien tarinoita

Maria Akatemian ja Miina Sillanpään Säätiön Läheisenä työelämässä -hanke kerää 4065-vuotiaiden työssäkäyvien läheishoivaajien tarinoita ja kokemuksia työelämän ja läheishoivan yhdistämisestä. Tarinoiden keräämisen tavoitteena on lisätä ilmiön näkyvyyttä ja tunnettuutta sekä työnantajien ymmärrystä läheishoivan ja työelämän yhdistämisestä ja työelämän joustoista. Tarinoita hyödynnetään hanketyön kehittämisessä ja viestinnässä. Tarinoita kerätään Forms-kyselylomakkeen kautta.

Yli 700 000 suomalaista eli joka kolmas työikäinen huolehtii tällä hetkellä läheisestään ansiotyön ohessa. Läheisestä huolen pitäminen voi olla oma valinta ja tuntua mielekkäältä, tärkeältä ja luonnolliselta. Läheishoivaajalle työ voi toimia levähdyspaikkana ja vastapainona läheisestä huolehtimiseen ja työelämä voi parhaimmillaan luoda onnistumisen tunnetta, innostusta sekä merkityksellisyyttä. Työn ja hoivan yhdistäminen voi kuitenkin näyttäytyä myös moninaisina haasteina niin työelämässä kuin arjessakin. Tilastollisesti työn ja hoivan yhdistämisen on todettu aiheuttavan enemmän väsymystä ja stressioireita verrattuna niihin, joilla tätä roolia ei ole. Eikä ihme, työtähän tehdään kuin kahdessa vuorossa!

Työssäkäyvien läheishoivaajien tarinoita keräämällä tehdään näkyväksi niitä moninaisia kokemuksia, joita työssäkäyvät läheishoivaajat arjessaan kohtaavat sekä saadaan arvokasta tietoa työn kehittämiseksi. Omaan kirjoitukseen voi kirjoittaa vapaasti asioista, jotka ovat itselle merkityksellisiä. Kirjoittamisen apuna voi käyttää esimerkiksi alla olevia kysymyksiä:

Miten olet kokenut työelämän ja läheishoivan yhdistämisen?
Millaista tukea toivoisit saavasi?
Millaisia haasteita työelämän ja läheishoivan yhdistämiseen mielestäsi liittyy?
Miten läheishoiva on vaikuttanut työelämääsi ja työssäkäyntiin?

Osallistuminen kirjoituspyyntöön on luottamuksellista ja vapaaehtoista ja tarinat kerätään anonyymisti. Tarinan muoto, pituus ja tyyli ovat vapaita. Kirjoitukseen on kuitenkin hyvä lisätä taustatiedoiksi oma suhde hoivattavaan sekä oma työelämätilanne. Pidätämme oikeuden muokata tekstiä käyttötarkoitukseen sopivaksi.

Kirjoituksia voi lähettää sähköisen lomakkeen kautta: https://forms.office.com/r/b1mxDJDe10

Vaihtoehtoisesti kirjoituksen voi lähettää myös sähköpostitse osoitteeseen laheisena@maria-akatemia.fi.

Läheisenä työelämässä -hankkeen toimintaan voi tutustua tarkemmin hankkeen verkkosivuilla https://www.mariaakatemia.fi/laheisena.

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan toimintaamme, voit lähettää yhteystietosi osoitteeseen laheisena@maria-akatemia.fi, niin olemme sinuun yhteydessä. Lisäksi tavoitat meidät chat-palvelustamme joka tiistai klo 10–12 ja torstai klo 14–16. Chattiin pääset liittymään Läheisenä työelämässä -verkkosivujen oikeasta alareunasta.