Katseita-blogissa: Ystävyyden monet muodot

”Ilahduin tällä viikolla, kun postilaatikossa olevien mainosten joukosta löytyi ihan oikea Ystävänpäiväpostikortti. Kyseinen ystäväni on varmasti ainoa ihminen minun lähipiirissäni, joka ei unohda kenenkään läheisen nimi- ja syntymäpäivää, puhumattakaan juhlapäivien muistamisesta. Ja useimmiten muistaminen saapuu juurikin ihanalla ja kauniilla postikortilla. Tämä tapaperinne on uskomattoman ihana ja tuo aina hymyn kasvoihimme sekä lämpöisen tunteen ystävyydestä. Häpeäksi heti tunnustan, että vastasin WhatsApp-viestillä, josta on muotoutunut oma muistamiskanavani. Ei ehkä niin persoonallinen ja erottuva, kuten postitse saapunut postikortti.

Suurin huolenaiheeni on liittynyt pandemiavuonna nuoriin ja erityisesti yksin asuviin ikäihmisiin. Ikäihmiset ovat ottaneet vakavasti rajoituksien noudattamisen ja se on kaventanut tai jopa poistanut sosiaaliset kontaktit. Toki osa pitää yhteyttä omaisiin, läheisiin ja ystäviin. Mutta on myös iso joukko ikäihmisiä, joilla ei ole ystäviä, eivätkä he halua olla vaivaksi muille
….

Ystävyys, ystävyyden rakentaminen ja vaaliminen merkitsee meille eri asioita mutta sen merkityksellisyyden jaamme varmasti kaikki. Ystävän kanssa jaetaan ja ihmetellään asioita. Se on yhdessä tekemistä merkityksellisten asioiden parissa. Se on ilojen ja surujen jakamista, elämän elämistä yhdessä. Haastan meitä kaikkia rakentamaan ja vaalimaan ystävyyttä jonkun ihmisen kanssa, jonka kanssa vuorovaikutuksessa torjumme yksinäisyyttä ja vahvistamme yhteyttä toiseen. Järjestöjen tarjoamat vapaaehtoiset ystäväpiiri ja -toiminta tarjoavat näitä merkityksellisiä yhteyksiä. Jokainen meistä voi liittyä tähän mukaan.”

Lue koko blogikirjoitus tästä

Hyvää Ystävänpäivää kaikille!

Kirjoittaja Sari Nyberg on Maria Akatemian toiminnanjohtaja