Vinkit työelämälle erityistarpeisten lasten vanhempien tukemiseen – Läheisenä työelämässä -hanke mukana kampanjassa

Pähkinänsärkijät-verkosto on julkaissut kymmenen vinkkiä erityistarpeisten lasten vanhempien tukemiseen työpaikoilla. Läheisenä työelämässä -hanke on mukana Joustava työelämä -kampanjaviikon aikana tuomassa esille työn ja läheishoivan yhteensovittamisen ratkaisuja.

Jo olemassa olevilla työn joustoilla ja käytänteillä sekä perheystävällistä työkulttuuria luomalla voidaan tukea erityistarpeisten lasten vanhempien työssäkäyntiä ja työhyvinvointia. Näitä vinkkejä on koottu vinkkilistaan, jonka on julkaissut vammais- ja perhejärjestöistä koostuva Pähkinänsärkijät-verkosto. Joustava työelämä -kampanja toteutetaan 18.-31.3.2024.

Vanhempaa tukevat esimerkiksi työaikajoustot, lomien ja työvuorojen ennakoiminen, palkalliset ja palkattomat vapaat, työyhteisön joustava ja perheystävällinen asenne sekä sujuvan työskentelyn johtaminen. Vanhemmat hyötyvät myös, jos he voivat hoitaa joitakin lapseen liittyvistä yhteydenotoista työajalla.

Joustava työelämä -kampanjan sanoma on, että erityistarpeisen lapsen vanhempi on ammattitaitoinen työntekijä, jonka arjessa voi olla erilaisia kuormitustekijöitä.  Läheisenä työelämässä -hankkeessa onkin huomattu, että työ voi toimia myös vanhemman voimavarana ja on osaltaan tukemassa niin taloudellista kuin henkistäkin turvallisuuden tunnetta. Läheishoivaajat ovat usein hyvin sitoutuneita ja motivoituneita työntekoon, joten vinkit voivat tulla tarpeeseen, kun työn ja hoivan yhteensovittamista pohditaan.

”Vaikka työntekijän joustotarpeita tulee aina tarkastella yksilöllisesti, vinkkilista antaa tukea ja näkökulmia työnantajalle siihen, kuinka niin yksittäistä työntekijää kuin koko työyhteisöäkin voidaan tukea erilaisissa läheishoivatilanteissa”, Läheisenä työelämässä -hankkeen hankepäällikkö Siru Jokimies toteaa. Hanke tukee 40–65-vuotiaita työssäkäyviä läheishoivaajia muun muassa maksuttomilla yksilötapaamisilla ja vertaistukiryhmillä.

Tulosta vinkit työpaikallesi

Pähkinänsärkijät-verkoston perheystävällisyysvinkit voi tulostaa omaksi muistilistaksi tai ottaa osaksi muita työyhteisön perheystävällisiä käytäntöjä ja perheystävällisyyssuunnitelmaa. Listan avulla erityistarpeisen lapsen vanhempi tai työyhteisön kehittämisestä kiinnostunut työntekijä voi myös ottaa puheeksi työpaikan perheystävälliset käytännöt.

Työelämävinkkeihin pääset tästä linkistä: http://tinyurl.com/joustavatyoelama

Läheisenä työelämässä (2022–2024) on Maria Akatemian koordinoima ja Miina Sillanpään Säätiön kanssa toteutettava yhteishanke, joka tarjoaa maksutonta tukea 40–65-vuotiaille työssäkäyville läheishoivaajille. Lisää tietoa Läheisenä työelämässä -hankkeesta: www.mariaakatemia.fi/laheisena

Pähkinänsärkijät-verkostoon kuuluu 22 järjestöä tai verkostoa, jotka työskentelevät lasten, nuorten ja perheiden kanssa tai vammaisasioiden parissa. Lisää tietoa Pähkinänsärkijä-verkostosta: https://kvps.fi/kehittaminen/elamanmuutos/pahkinansarkijat/