Mentorointi Vankemmaksi -hankkeessa

Vertaisvanhemmuuteen perustuvan mentoroinnin tavoitteena on tarjota jatkotukea hankkeen ryhmämuotoiseen tukeen osallistuneille psyykkisesti oireilevien nuorten vanhemmille. Koulutetut vapaaehtoismentorit ovat rinnalla kulkijoita ja auttavat ylläpitämään vanhemmuuden voimavaroja. Vertaisvanhemmalla on omaa, jo riittävällä tavalla käsiteltyä kokemusta vastaavassa elämäntilanteessa olemisesta ja/tai ammatillista kokemusta ja osaamista kohderyhmän vanhempien kohtaamisesta. Hän pystyy siis toimimaan peilinä tuettavan ajatuksille sekä kannustajana ja toivon tarjoajana vaikeassa elämäntilanteessa.

Mitä mentorointi on? 

Mentorointi on vuorovaikutusprosessi, jossa keskustelut perustuvat luottamuksellisuuteen, sitoutumiseen ja avoimuuteen. Kokemusten jakaminen on antoisaa ja merkityksellistä molemmille osapuolille. Vertaisvanhempana toimiva voi antaa tuettavalle tietoa ja vinkkejä avuksi haastavassa tilanteessa selviytymiseen sekä toivoa ja valmiuksia tulevaan. Tuen antaja voi saada myös itselleen uusia näkökulmia keskustellessaan vertaisen kanssa ja prosessoidessaan omia kokemuksiaan uudelleen.

Mitä vertaisvanhempi saa itse mentoroinnista?

  • koulutuksen sekä jatkuvan henkilökohtaisen tuen hankkeen työntekijöiltä
  • merkityksellisen tehtävän auttaa ja vaikuttaa
  • mahdollisuuden prosessoida omiakin kokemuksiaan uudelleen vertaisen kanssa
  • uusia näkökulmia, oivalluksia ja kasvun mahdollisuuksia
  • aktiivisen vapaaehtoisten yhteisön Maria Akatemiassa

Mentoritoiminnan käytännöt

Mentorointiprosessi kestää noin vuoden ajan. Vertaisvanhemman ja tuettavan kahdenkeskisiä lähi- tai etätapaamisia on keskimäärin joka toinen kuukausi eli n. kuusi yhteensä. Mentoroinnista tehdään sopimus, jossa yhdessä mentoripareina sovitte yhteisen työskentelyn tavat ja periaatteet. Jokainen vertaisvanhempi mentoroi omalla tavallaan, omista lähtökohdistaan ja niin kuin itselleen parhaiten sopii.  Mentoroida voi mistä päin Suomea tahansa. Vertaisvanhemmat saavat tehtäväänsä jatkuvan tuen hankkeen työntekijöiltä.

Kiinnostuitko vertaisvanhempana toimimisesta?

Koulutamme vapaaehtoisia vertaisvanhemman tehtävään jatkuvasti ja mukaan pääsee halutessaan myös vuosittain järjestettävän Maria Akatemian vapaaehtoiskoulutuksen kautta. Koulutukseen voi osallistua verkkoyhteyksin mistä päin tahansa.

Ilmoita kiinnostuksestasi tehtävään laittamalla viestiä osoitteeseen vankemmaksi@maria-akatemia.fi.

Haluaisitko itsellesi vertaisvanhemman?

Vertaisvanhemmat tarjoavat jatkotukea hankkeen ryhmämuotoiseen tukeen osallistuneille psyykkisesti oireilevien nuorten vanhemmille. Katso tiedot asiakkaaksi hakeutumisesta tältä sivulta.