Tiedote 3.11.2017: Naisten väkivaltaisuutta ei usein oteta todesta

Maria Akatemian uuden Naisenväkivalta.fi-verkkopalvelun tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 1.11.2017 kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja ja keskusteluavauksia naisen aggressioon ja väkivaltaan liittyen.

Hankkeen suojelija, useissa omissa teoksissaankin naisen aggressiota ja vihaa käsitellyt kirjailija ja terapeutti Anja Snellman avasi keskustelun naisen väkivallan tabuluonteisuudesta. Kun hän vuonna 1995 julkaisi Pelon maantiede -romaaninsa, herättivät kirjan kuvaukset naisen väkivallasta hyvin ristiriitaisia tunteita lukijoissa. Vaikka Snellman näkee muutoksen kohti parempaa, ei hänen mukaansa naisten väkivaltaa haluta vieläkään aina nähdä; esimerkiksi Suomen sodista on jäänyt mielikuva naisesta kaikkivoipaisena, kannattelevana äitihahmona, johon aggressiiviset tunteet eivät sovi.

”Väkivallan käytön tunnustaminen on naiselle iso askel”, Snellman totesi puheenvuorossaan.

Naisten tekemästä väkivallasta Tampereen yliopistossa väitellyt tutkija Emmi Lattu sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton puhelin- ja nettiauttamisen päällikkö Tatjana Pajamäki toivat niin ikään puheenvuoroissaan esiin naisen väkivallan tunnistamisen ja tunnustamisen vaikeuden myös sosiaalialan ammattilaisten taholta.

”On olemassa paljon vanhemmuuden kipeitä aiheita, joista ei puhuta”, Pajamäki sanoi.

Esimerkiksi neuvolasta väkivaltaisuuteensa apua hakevan äidin huolta ei välttämättä oteta vakavasti, vaan sen saatetaan jopa todeta kuuluvan äitiyteen ja niin sanottuihin ruuhkavuosiin. Latun mukaan myös monet äidit itse oikeuttavat lapseensa kohdistamansa väkivallan vetoamalla väsymykseensä.

Naisenväkivalta.fi mahdollistaa avun saamisen anonyymisti chatissa. Lisäksi sivusto tarjoaa verkossa käytäviä vertaistukiryhmiä ja videokeskusteluita naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa. Tatjana Pajamäen kokemusten mukaan erityisen hankalista ja tabuluonteisista aiheista puhuminen voikin olla helpointa aloittaa verkossa kirjoittamalla. Verkkopalvelun tarkoituksena onkin madaltaa naisten kynnystä avun hakemiseen ja toisaalta tarjota ammattilaisille tietoa ja ohjeita väkivallan tunnistamiseen ja puheeksi ottamiseen.

www.naisenväkivalta.fi
www.maria-akatemia.fi


Yhteydenotot:

Maija Isosaari
Suunnittelija, naisenväkivalta.fi
p. 040 5544 619
maija.isosaari@maria-akatemia.fi

Freia Luminka
Koordinoiva suunnittelija, naisenväkivalta.fi
p. 040 5544 669
freia.luminka@maria-akatemia.fi