Ei joululahjoja TUHMILLE lapsille!

Ja ajatellaanhan nyt. Kukaan meistä ei ole pelkästään tuhma tai kiltti. Maria Akatemian vertaistukiryhmään osallistunut nainen kirjoittaa omalle pikkutytölleen vuoteen 1996 seuraavasti:

”Katjalle 25.11.1996

Hei, Katja!

Näin joulun lähestyessä minä arvaan, että olet kirjoittanut jo lahjatoivelistan valmiiksi. Sinä kun haluat aina olla ajoissa. Sinun listalla ei varmaan taaskaan ole monta toivomusta. Olet aina toivonut vain vähän lahjoja, ja myös saanut vähemmän lahjoja kuin muut. Jouluun on juuri lahjojen vuoksi sisältynyt sinulle paljon pahaa mieltä. Olet oikeastaan inhonnut lahjojen saamista siitä yhdestä joulusta asti, jolloin olit varma, ettet saisi yhtään lahjaa. Olit ollut tuhma, eikä tuhmille lapsille tuoda lahjoja. Sait kuitenkin lahjat sinäkin vuonna, ja sinä itkit. Itkit ehkä ilosta, epäuskosta, tai sitten pettymyksestä. Olit varma, että Joulupukki oli tehnyt virheen. SINÄ OLIT OLLUT TUHMA! Olit lyönyt pikkusiskoa. Sinun teki mieli huutaa se ääneen. Ehkä Pukki sitten kuulisi sinua, ja hakisi lahjat pois. Tyhmät lahjat. Katsoit, kun muut iloitsivat uusista tavaroistaan. Vetäydyit toiseen huoneeseen, omaan rauhaan. Koira tepsutteli perässäsi ja asettui kerälle sängyn alle. Tuhahdit koiralle, että Joulupukki on aika huolimaton kaveri, etkä sinä tykkää yhtään siitä.

Mutta annas kun kerron sinulle jotain, Katja. Joulupukki ei tehnyt virhettä. Sinä et ole tuhma lapsi. Olet ihan kuin kuka tahansa pikkutyttö. Teet välillä vääriä asioita. Kiusaat siskojasi. Keksit kepposia. Se on normaalia, se on osa isoksi kasvamista. Ei kukaan meistä ole pelkästään tuhma tai kiltti. Ehkä sinun vanhempasi eivät nähneet, kuinka autoit pikkusiskoasi löytämään kadonneet sukkansa. Ehkä he olivat liian kiireisiä huomaamaan, kuinka lohdutit pikkusiskoa tämän kaaduttua. Ja se hieno letti siskon hiuksissa – sehän oli myös sinun tekemäsi, eikös? Vaikka sinun isä ja äiti eivät taida tietää näistä mitään, niin Joulupukki tietää. Kyllä Pukki tietää.

Minä haluan toivottaa sinulle, Katja, oikein ihanaa ja onnellista joulun odotusta. Mitä ikinä toivotkin, sen sinä kyllä saat. Ja sinä opit vielä antamaan, ja ottamaan lahjoja vastaan ilolla. Se ei tule olemaan sinulle helppoa, mutta kuten itsekin aina sanot: vain haasteellinen elämä on kyllin kaunista.

Parhain terveisin,

toinen Katja”

Rauhaisaa joulun odotusta kaikille ja muistetaan olla armollisia niin itseä kuin läheisiämme kohtaan!

 

Kirjoittaja nimimerkillä Katja on Maria Akatemian vertaistukiryhmän osallistuja