Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta

Ja tapahtui niin päivinä, että sisustus- ja ruokalehdiltä kävi käsky, että huikeat koristeet ja herkut oli esille pantava. Miten se vaatimus tuntuikin niin todelta? Ja kuka sen vaatimuksen asetti?

Joulun aika on ihanaa. Paitsi voi se olla ihan kamalaakin. Useimmiten etukäteen se näyttäytyy onnen kultalana: lapset kiltit kultahapset ja joulumuorin lailla hyrisevä äitimuori. Kauniita kattauksia ja koristeita, tunnelmavaloja, kynttilöitä, joulun tuoksua.

Käytännön toteutus voi näyttää ja tuntua muulta kuin sisustuslehden sivuilla näytti.

Jos oli kuvitellut itsensä siihen muhkeaan joulutyynyin varusteltuun laiskanlinnaan siemailemaan glögiä ja lueskelemaan joululahjakirjaa ja löytääkin itsensä yhä uudelleen kelmuttamasta kylmäsavulohta ja rosollia, kattamasta ja siivoamasta pöytää ja komentamasta konvehtirasian tyhjentämisestä sokerihumalaan suhahtaneita lapsia, voi äidin joulumuorimainen hyrinä muuttua murinaksi joulupyhien edetessä.

Miten voisi perheen kesken sopia joulurauhasta, joka koskee ihan jokaista? Miten jakaisi joulun rakentamisen vastuuta niin, että kukaan ei näänny joulukorttihässäkän, lahjojenhankkimisholabaloon, joulusiivouksen eikä lanttulootan alle? Mikä olisi lasten ajatus joulurauhasta? Entä puolison?

Mikä on sinun joulurauhasi?

Meidän jokaisen sisällä elää muisto omasta lapsuuden joulusta. Se voi jouluna nostaa päätään ja tuottaa ilmaan erityisiä tunteita ja paineitakin. Jonkun lapsuuden joulu on hyvin kultareunainen, toisen aika lailla rispaantunut. On tärkeää muistaa, että meillä jokaisella on oikeus tehdä juuri sellainen joulu kuin haluamme. On hyvä miettiä vaatimusten ja paineiden syntysijoja ja löytää oma hyvä tapa olla jouluna.

Muutama askel kohti joulurauhaa:

  1. Mieti, mistä vaatimukset tietynlaiseen jouluun tulevat. Miten omat lapsuuden joulun kokemukset vaikuttavat sinuun?
  2. Mieti, millaisen joulun ihan oikeasti haluaisit ja pyri sitä kohti pieninkin teoin.
  3. Ole itsellesi armollinen. Muille myös.
  4. Jos väsyt, pyydä apua.
  5. Usko joulun taikaan. Se on sinussa.

Ai niin. Ja älä säästele suklaissa.

Rauhaa. Joulurauhaa.

Tagged , , , .