Artikkeli: Vaarallinen pakokeino

”Jopa tuhannet suomalaisnuoret tekevät itselleen väkivaltaa esimerkiksi viiltelemällä itseään.

”Monelle nuorelle siinä on kyse pyrkimyksestä helpottaa pahaa oloa ja ahdistusta ja niitä sietämättömiä tunteita, joita ihminen tuntee.  Viiltely on ikään kuin keino lohduttautua valtavassa lohduttomuudessa. Se on kuitenkin hyvin vahingollinen tapa purkaa omaa oloa”, selittää Elina Rajaniemi, ehkäisevän väkivaltatyön asiantuntija ja koordinaattori Maria Akatemian Keijun varjo -toiminnasta.

Rajaniemi kertoo, että monet Keijun varjo -palvelun asiakkaat kuvaavat itseen kohdistuvan väkivallan tuntuvan pahan olon ja epävarmuuden keskellä asialta, jota he pystyvät itse hallitsemaan. (…)

Miten aikuisen sitten tulisi toimia, jos huomaa nuoren vahingoittavan itseään? Rajaniemi korostaa, ettei tilannetta kannata pelätä.

”Ota asia rohkeasti puheeksi. Jos nuori puhuu, kuuntele, äläkä tuomitse häntä teoista.”

Auttajalla ei tarvitse olla kaikkia vastauksia takataskussaan.

”Jos et esimerkiksi tiedä, mistä apua voisi saada, se ei haittaa. Voitte miettiä ja selvittää asiaa yhdessä nuoren kanssa. Voit ihan sanoa, että minä en nyt tiedä, mutta selvitetään, minä en jätä sinua yksin”, Rajaniemi neuvoo.

Jos nuorisopsykiatrian vastaanottoaikaa joutuu jonottamaan, odotellessa tukea voi hakea myös kolmannen sektorin toimijoilta. Esimerkiksi Keijun varjo -toiminnan kautta on yleensä mahdollista saada yksilöaika pikaisestikin.

Apua kannattaa hakea. Mitä aiemmin, sen parempi.  ”Jos sinulle tulee edes sellainen ajatus, että voisit satuttaa itseäsi, se on jo riittävä syy tulla juttelemaan”, Rajaniemi kannustaa.

Kokemukset osoittavat, että vaikka itseen kohdistettu väkivalta olisi jatkunut pitkäänkin, horisontissa on silti toivoa.

”Toipuminen on aina mahdollista.”

Lue koko Freestylelehti.fi-verkkoartikkeli tästä

Jos tarvitset apua tai neuvoja: