Katseita-blogissa: Tänä erityisenä jouluna yhdistyvät uusi ja vieras, vanha ja tuttu

”Joulu on enää niitä harvoja ajankohtia vuodessa, jolloin eri sukupolvet kokoontuvat yhteen vanhojen perinteiden merkeissä. Koronavuosi 2020 asettaa joulullekin uudenlaiset puitteet. Useat meistä joutuvat sopeuttamaan suunnitelmiaan suojatakseen riskiryhmäläisiä tai itseään. Moni ulkomaalaisista, Suomessa asuvista ystävistäni ei pääse kotimaihinsa joulunviettoon lainkaan, vaan jää tänne viettämään joulua ystävien kesken. Tuleva joulu vietetään näillä näkymin suosituksesta ainoastaan ydinperheen – tai muun sellaiseksi määriteltävän läheisjoukon – kanssa. Monet näkevät tänä päivänä ystäviään paljon useammin kuin omaa lapsuudenperhettään. Perhekäsitys, kuten myös eri ikävaiheet ja niiden ominaispiirteet, ovat murroksessa ja uudelleenmääriteltävinä. Ydinperheiden, uusperheiden ja biologisten perheiden lisäksi puhutaan valituista perheistä, joihin voi kuulua kuka tahansa, jolla on paikka toisen sydämessä. (…)

Voisimmeko suhtautua toisiimme enemmän pyrkimyksellä ymmärtää ja samaistua, kuin pyrkimyksellä erottaa? Kiinnostusta ja halua kohdata ja ymmärtää toisen ikäisiä ihmisiä kutsutaan ikäpolvitajuksi tai sukupolviälykkyydeksi. Ajatuksena on luoda siltaa ikä- ja sukupolvia erottavien kuilujen ylitse. Siltaa voi rakentaa paitsi suhteessa muihin ihmisiin, myös suhteessa omaan itseensä ja juuriinsa. Dialogin ja kertomusten kautta myös oman suvun ja kulttuurin historia saa uusia ulottuvuuksia, ja itsetuntemus sukupolvien jatkumossa kasvaa. Kysyessä ja kertoessa molemminpuolinen ymmärrys, kunnioitus ja myötätunto kasvavat.

Entä jos tänä erityisenä jouluna malttaisimme asettua toisenlaisten ihmisten asemaan ja kiinnostuksella ihmetellä paitsi uutta ja vierasta, myös vanhaa ja tuttua? Riippumatta siitä, viettääkö aikaa muiden kanssa fyysisesti vai ei, voi kysyä perheenjäseniltään ja muilta läheisiltään heidän rakkainta joulumuistoaan tai -perinnettä. Myös ikävät muistot voi tuoda yhdessä työstettäviksi ja puhdistettaviksi – ladattaviksi uudenlaisella joulun sanomalla.”

Lue koko Katseita-blogikirjoitus tästä.

Kirjoittaja Henriikka Laurola toimii Tunne voimavarasi -hankkeessa.