Helsingin Sanomat 2.9.2017
Väkivaltainen nainen on edelleen tabu. Ajatellaan, että nainen on heikompi osapuoli eikä voi olla väkivaltainen.
Miessakit ry:n teettämän kyselyn mukaan (HS 29.8.) miesten parisuhteessa kokemaa väkivaltaa ei vielä tunnisteta kovin hyvin. Miehen kokemaa parisuhdeväkivaltaa saatetaan jopa vähätellä ja avun hakemista pidetään vaikeana.
Usein ajatellaan, että nainen on heikompi osapuoli eikä voi olla väkivaltainen. Tämä voi vaikeuttaa avun hakemista ja saamista niin väkivallan kokijan kuin tekijänkin osalta. Monelle on myös epäselvää, mitä kaikkea väkivalta voi olla. Me Maria Akatemiassa teemme työtä sen eteen, että naisen tekemä väkivalta osattaisiin tunnistaa ja kohdata paremmin.
Usein vaikeiden asioiden edessä eteen nousee toivottomuus ja tunne, ettei asioihin voisi vaikuttaa. Maria Akatemiassa on kerätty vaikuttavuustietoa asiakkaiden kokemuksista. Ne todistavat, että omasta väkivaltaisuudesta voi toipua. On kyse oman vastuun herättämisestä ja ymmärrys omien vaikuttamismahdollisuuksien olemassaolosta.
Auttavaan puhelinpäivystykseemme on vuosittain yhteydessä toistasataa naista, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa. Usein väkivallan kohteena on oma puoliso. Autamme näitä naisia käsittelemään ja hallitsemaan omia tunteitaan ja tekojaan ja lopettamaan väkivaltaisen käytöksen. Auttamalla tekijää autetaan myös uhria.
Väkivaltaan puuttuminen sekä ennaltaehkäisy vaatii väkivaltailmiön kokonaisvaltaista tunnustamista ja tunnistamista sekä toimivaa palveluverkostoa. Olennaista on, että ammattilaiskentällä tunnistetaan asiakkaan avun tarve ja osataan ohjata oikean avun piiriin sukupuolesta riippumatta – oli kyseessä sitten uhri tai tekijä. Yhtä kaikki, olemme ihmisen puolella. Ihminen hyväksytään, väkivaltaa ei.
Hanna Kommeri
Emma Laine
Riikka Holttinen
Maria Akatemia ry, ehkäisevä väkivaltatyö