Mitä nuortensarja Skam opetti meille tytöistä?

Kesäkuussa päättynyt norjalainen nuortensarja Skam paisui neljän tuotantokautensa aikana jättimäiseksi kansainväliseksi ilmiöksi. Norjalaisten lukiolaisten elämästä kertoneen sarjan tapa käsitellä rennosti ja rehellisesti vaikeitakin aiheita, kuten seksuaalisuutta, päihteitä, uskontoa ja mielenterveysongelmia vetosi kaikenikäisiin katsojiin. Sarja pitikin otteessaan varsinaisen kohderyhmänsä lisäksi myös varttuneempaan ikään ehtineet faninsa.

Aikuiskatsojille Skam tarjosi hykerryttävän ja välillä vähän punastuttavan kurkistuksen nuorten ja varsinkin teinityttöjen elämään – siihen, mitä se voi olla parhaimmillaan ja pahimmillaan. Nuorena tunteet koetaan suurina ja pienikin moka voi tuntua maailmanlopulta. Skamissa varsinkin tytöt kipuilevat ulkonäkö- ja suorituspaineiden ristitulessa; pitäisi olla suosittu, hyvännäköinen ja menestyä koulussa. Teininä tasapainotellaan aikuisuuden kynnyksellä ja yritetään ottaa vastuuta omista tunteista ja teoista, vaikka samalla tahtoisi olla vielä ihan rehellisesti lapsi.

Sarjassa tytöt painivat muun muassa syömishäiriöihin, kiusaamiseen ja seksuaaliseen kaltoinkohteluun liittyvien kysymysten parissa. Joku kätkee pahan olonsa kovan kuoren alle, toinen reagoi pienimpäänkin ärsykkeeseen hyökkäämällä välittömästi. Skamin tytöt eivät usein sovikaan perinteiseen kilttiin ja kunnolliseen tyttökuvaan, vaan käyttävät välillä julmiakin keinoja ja väkivaltaa saadakseen haluamansa tai puolustaakseen itseään ja ystäviään. He ovat aitoja ja moniulotteisia; välillä sanavalmiita toimijoita, välillä epävarmoja ja ihan pihalla.

Aikuisia sarjassa ei ole juurikaan läsnä, vaan ongelmia yritetään ratkoa omin ja kavereiden voimin. Aina ei mene ihan putkeen, mutta se onkin yksi Skamin tärkeimmistä opetuksista: kaikki erehtyvät ja mokailevat joskus. Kukaan meistä ei ole täydellinen, ja se on ihan ok. Yksin ei kuitenkaan kannata jäädä ongelmiensa kanssa, vaan tukeutua ystäviin, läheisiin ja tarvittaessa ammattiauttajiin.

Keittääkö sinulla joskus yli? Oletko huolestunut omista tunteistasi? Maria Akatemian ja Tyttöjen Talojen Keijun varjo -hankkeen nuorten naisten tunneryhmät Helsingissä ja Tampereella. Katso lisätiedot täältä.

Tagged , , , .