Kohti eettisesti kestävää ihmisyyttä

Oppiaksemme ja kasvaaksemme ihmisinä tarvitsemme esikuvia sekä kasvuimpulsseja. Edesmennyt isäni oli minulle tärkeä esikuva monessa mielessä. Yrittäjän tyttärenä olen saanut monipuolista oppia työelämään, ennen kaikkea kokonaisnäkemyksen siitä, miten jokaisella työtehtävällä ja työntekijän panoksella on merkitystä tavoitteen saavuttamiseksi. Tärkeimpänä asiana opin häneltä arvostamaan jokaisen ihmisen tasavertaista kohtaamista ja kaikkien ihmisten huomioimista. Hänen palveluasenteensa ja heikoimpien ihmisten huomioiminen jätti minuun lähtemättömän vaikutuksen, esimerkin, jota olen pyrkinyt noudattamaan myös omassa elämässä.

Omalla työurallani olen saanut olla mukana monipuolisesti ihmisarvolähtöisessä työssä, eri organisaatioissa. Työ erityisryhmien kanssa on vaatinut rohkeaa asennetta lähteä kokeilemaan uutta, yhteisöllistä työtapaa, jossa asiakas on keskiössä ja osallinen. Asiakkaat ovat olleet parhaita oivalluksien tuottajia, jotta tuloksia on saatu aikaan. Työ erityisryhmien kanssa on vaatinut myös omaa oppimista ja kasvua sekä ihmisarvolähtöisen työn puolustamista. Yhteiskuntamme vaatii tehokkuutta, tuloksellisuutta ja onneksi entistä enemmän vaikuttavuutta, jossa ihmisarvon puolustaminen pääsee arvoonsa. Ihmisarvoa ei tarvitse ansaita, se on jokaisella.

Koulutuksen ohella olen päässyt kasvamaan ihmisenä sekä asiakkaiden että ihanien työtovereiden kautta. Olen saanut työskennellä työyhteisöissä, jossa ihmisarvon puolustaminen on ollut tinkimätöntä, vaativaa työtä tehty ammattitaidolla ja lämpimällä kohtaamisella. Tulla kohdatuksi ei ole itsestäänselvyys vaan uskottamattoman hienon ammattitaidon ja sydämensivistyksen tulos. Olen ollut etuoikeutettu myös siinä, että olen päässyt työskentelemään upeiden ja osaavien johtajien kanssa, joilta matkan varrella on tarttunut paljon osaamista ja oivalluksia myös omaan johtamistyöhön. Teorian ja käytännön yhdistäminen onkin ollut intohimoni omassa kasvussa ja kehityksessä.

Reilu vuosi sitten törmäsin Maria Akatemian työpaikkailmoitukseen. Yhdistys, jonka tavoitteena on eettisesti kestävän ihmisyyden kulttuurin kehittäminen, sai minut liikkeelle. Vajaan vuoden olen nyt saanut olla mukana toteuttamassa tätä tavoitetta. Maria Akatemian perustaja Britt-Marie Perheentupa kiteytti tavastamme toimia kevään juhlasymposiumissa; ”Kasvun näkökulma itseen on syvin vastuunoton ja merkityksellisyyden kokemus”.
Arjen teoissa, toiminnassamme kannustamme asiakkaita tähän. Ihmisinä ja ammattilaisina olemme vastuussa päätöksistä, joilla rakennamme eettisesti kestävää ihmisyyttä, toimintakulttuuria, jolla huolehdimme globaalisti kestävästä kehityksestä. Tämä vaatii meiltä myös aikaa pohtimiseen ja oman käyttäytymisen muuttamiseen, jolla tämä mahdollistuu. Toinen juhlasymposiumimme alustajista, Arto O. Salonen, haastoi meitä pohtimaan millainen elämän merkityksellisyyttä ja vahvistava yhteiskunta voisi olla? Dialogisuuden kautta pääsemme rakentamaan uutta ja löytämään ratkaisuja, joita emme välttämättä osaa ennustaa. Ollaan aktiivisia yhteisöjen luojia, joissa tämä mahdollistuu.

Hyvää kesää kaikille,

Sari Nyberg
toiminnanjohtaja, Maria Akatemia